Εισόδια της Θεοτόκου
Οδηγίες
Σύμφωνα με την Ιερή Παράδοση, η Παναγία, όταν ήταν τριών ετών, παραδόθηκε κι αφιερώθηκε απ’ τους γέροντες γονείς της στο ναό του Σολομώντα. Εκεί παρέμεινε έως το 15ο έτος της ηλικίας της. Τότε, οι ιερείς του ναού, επειδή οι γονείς της είχαν ήδη αποθάνει, αποφάσισαν και τη μνήστευσαν με τον Ιωσήφ («Κατά την παράδοσιν της Εκκλησίας, η Θεοτόκος προσηνέχθη τω ναώ τριετίζουσα, ένθα τω Θεώ αφιερωθείσα διέτριψεν ένδεκα ή δώδεκα ολόκληρα έτη, μέχρι του 14 ή 15 της ηλικίας αυτής, και τότε, ως κόρη τελεία, εκ κοινής των ιερέων βουλής, των γονέων αυτής ήδη προ τριών ετών τεθνηκότων, εμνηστεύθη τω Ιωσήφ». Ωρολόγιον το Μέγα).
Στην Καστοριά υπάρχει ένας ενδιαφέρον μεταβυζαντινός ναός «των Εισοδίων της Θεοτόκου». Βρίσκεται στην παραδοσιακή συνοικία Απόζαρι, παραπλεύρως του αρχοντικού Τσιατσαπά. Ο ναός αυτός οικοδομήθηκε κι αγιογραφήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Στο παρελθόν, υπήρξε Καθολικό αστικού μοναστηριού και Μετόχι της ιεράς μονής Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά, της οποίας (ιεράς μονής) η παράσταση, ένεκα τούτου, ιστορήθηκε σε τοιχογραφία του.
Yπάρχουν επίσης και αρκετές ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και φορητές εικόνες των «Εισοδίων της Θεοτόκου». Δύο απ’ αυτές τις τοιχογραφίες, που σώζονται αντιστοίχως, στο ναό του Αγίου Νικολάου του άρχοντα Θωμάνου (έτ. 1639) και στο ναό της Παναγίας “Μουζεβίκη” και του Αγίου Μηνά (μέσα 17ου αι.)